MOČ BESEDE

 MOČ BESEDE

Ja, z grobimi in žaljivimi besedami je kot z zmečkanim papirjem, tako sem povedala zgodbo hčerki, ki velja tudi zame, kadar se razjezim. Ko nekoga užalimo, ga obrekujemo, se nanj jezimo, povzročamo rano na njegovem srcu. Vsaka oseba je kot lep svilen papir. Vsaka groba beseda je kot zareza v papir, če dolgo teptamo, žalimo, ustrahujemo, dajemo osebo v nič, da povzdigujemo sebe, smo zmečkali ta čudoviti svilen papir. Poskusite zmečkati papir in ga potem zravnati. Nikoli več ne more biti raven, če ga še tako gladimo, likamo...... Zareze v njem se poznajo, naše besede imajo moč, ki lahko uničijo ali dajo osebi sijaj. 

Moja prijateljica, ko se je njen sin stepel v šoli, je naredila podoben uvod v vzgojo, kako je sočutje in lepa beseda pomembna za vse nas. Posebno za otroka, če želimo, da zraste v zdravo in srečno odraslo osebo.

Neko jutro mu je pri zajtrku dala zobno pasto in rekla naj vso iztisne na krožnik. Potem je zahtevala, naj vso to pasto vrne nazaj v tubo in čakala, ter poslušala. Seveda se je sin pritoževal, da je to nemogoče in bil obupan, nad tem nenadnim pričakovanjem svoje mame. Razložila mu je, da so njegove BESEDE v življenju, ki jih bo izrekel, kot zobna pasa, ki izleti iz njega in je razmazana po celem krožniku. Nikoli ne moremo popraviti, če nekoga prizadenemo, z besedami ali grobostjo. Zato naj naslednjič dobro premisli, preden bo koga žalil ali bil grob.

Nikoli in nikdar ne moremo zmagati, če smo žaljivi, nesramni, egoistični, trdosrčni, grobi........             Zato velja, da lepa beseda vedno pravo mesto najde. Grobe, žaljive in obrekljive, pa se vračajo k nam. Srčnost človeka pa se kaže, ne po njegovem EGU, pač pa po sočutju in lepih besedah.Čudovita slikanica za veliko noč, je za malo deklico, ki si s svojo čudovito domišljijo rada slika svoje PRAVLJICE.  V slikanici je en majhen škrat, ki se je malce zmotil, prav zanima me, kakšna bo zato njena pravljica.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

POSLOVILNA za mojega možička

Bodimo ubrani z melodijo življenja

MEHURČKI za prijavo na CRAF-talnico